Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die zorg en aandacht verdient

De huid is een belangrijk orgaan van ons lichaam en heeft als belangrijkste functie om ons te beschermen tegen externe invloeden. Helaas kan de huid soms problemen vertonen, zoals eczeem, een veelvoorkomende huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. In dit blogartikel gaan we dieper in op eczeem, de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden, met als doel een beter begrip te krijgen van deze aandoening.

Wat is eczeem?

Eczeem is aandoening dat een chronische ontstekingsziekte is van de huid die wordt gekenmerkt door roodheid, jeuk, zwelling en soms de vorming van blaren. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Hoewel de exacte oorzaak van eczeem nog onbekend is, wordt aangenomen dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening.

Soorten eczeem

Er zijn verschillende vormen van eczeem, waarvan de meest voorkomende atopisch eczeem is. Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, komt vaak voor bij mensen met een familiegeschiedenis van allergieën, astma of hooikoorts. Andere vormen van eczeem zijn contacteczeem, seborroïsch eczeem en dyshidrotisch eczeem, elk met hun eigen specifieke kenmerken en triggers van deze aandoening.

Symptomen van eczeem

De symptomen van eczeem kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen van deze aandoening zijn onder andere:

Jeuk: Een van de meest hinderlijke symptomen van eczeem is jeuk. De jeuk kan intens zijn en leiden tot krabben, wat de huid verder kan beschadigen en ontsteking kan veroorzaken.

Roodheid: De aangetaste huid vertoont vaak roodheid, vooral op de plooien van de huid, zoals de ellebogen, knieën, enkels en nek.

Zwelling: Eczeem kan leiden tot zwelling van de huid, wat kan bijdragen aan het ongemak en de zichtbaarheid van de aandoening.

Blaren: In sommige gevallen kunnen kleine blaasjes gevuld met vocht op de huid verschijnen, wat kenmerkend is voor bepaalde vormen van eczeem, zoals dyshidrotisch eczeem.

Behandelingsopties voor eczeem als aandoening

Hoewel eczeem momenteel niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de frequentie van flare-ups te verminderen. Enkele van de veelgebruikte behandelingsmogelijkheden zijn:

Lokale crèmes en zalven: Corticosteroïde crèmes en zalven worden vaak voorgeschreven om ontsteking en jeuk te verminderen. Niet-steroïde crèmes, zoals calcineurineremmers, kunnen ook worden gebruikt om ontsteking te verminderen.

Moisturizers: Het dagelijks aanbrengen van vochtinbrengende crèmes kan helpen de huid gehydrateerd te houden en jeuk te verminderen. Het is belangrijk om producten te kiezen die specifiek zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid en vrij zijn van irriterende stoffen.

Vermijden van triggers: Het identificeren en vermijden van triggers die een flare-up van eczeem veroorzaken, kan helpen de symptomen onder controle te houden. Triggers kunnen variëren van bepaalde voedingsmiddelen en allergenen tot stress en bepaalde stoffen in zeep of wasmiddelen.

Fototherapie: Lichttherapie met behulp van specifieke golflengten van licht kan helpen ontsteking te verminderen en de symptomen van eczeem te verminderen. Het wordt meestal uitgevoerd onder medisch toezicht.

Leven met eczeem

Eczeem kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden. De constante jeuk en de zichtbaarheid van de aandoening kunnen leiden tot slaapstoornissen, angst, depressie en sociale isolatie. Het is belangrijk voor mensen met eczeem om een goede zelfzorg routine te ontwikkelen, regelmatig contact te onderhouden met een dermatoloog en de nodige ondersteuning te zoeken bij familie en vrienden.

Veelvoorkomende aandoening

Eczeem is een veelvoorkomende aandoening die zorg en aandacht verdient. Hoewel het momenteel niet te genezen is, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om een individuele aanpak te vinden die past bij de behoeften van elke persoon, en regelmatig overleg met een dermatoloog kan daarbij helpen. Met de juiste zorg, behandeling en ondersteuning kunnen mensen met deze aandoening een gezonde huid nastreven en een bevredigend leven leiden.