De kunst van het contouren en highlighten van make-up

Als het gaat om make-up, zijn er een paar technieken die de tand des tijds hebben doorstaan en zelfs in de moderne make-upscene blijven floreren. Eén zo’n techniek, die al eeuwen wordt toegepast door zowel beroemdheden als alledaagse liefhebbers, is het contouren. Wanneer correct uitgevoerd, kan het contouren wonderen doen voor je gezicht, van het accentueren van je jukbeenderen tot het slanker maken van je neus. Voeg daar een beetje highlighten aan toe, en je hebt de perfecte combinatie voor een prachtig, gedefinieerd gezicht.

Wat is contouren?

Contouren is het gebruik van make-up om schaduw en diepte op het gezicht te creëren, waardoor bepaalde delen van het gezicht worden geaccentueerd en andere worden geminimaliseerd. Dit kan worden bereikt met poeders, crèmes, of een combinatie van beide. De gebruikte kleuren zijn meestal enkele tinten donkerder dan de natuurlijke huidskleur.

Het idee achter contouren is dat je, door het spel van licht en schaduw, bepaalde delen van het gezicht kunt laten opvallen en andere kunt camoufleren. Het kan helpen bij het vormgeven van de kaaklijn, het minimaliseren van een brede neus, of het versterken van de jukbeenderen.

Het belang van highlighten

Net zo essentieel als contouren is het highlighten. Terwijl contouren zich richten op het creëren van schaduw en diepte, draait highlighten om het benadrukken en naar voren brengen van bepaalde gebieden door ze op te lichten. De plekken die vaak worden gehighlight zijn het midden van het voorhoofd, de bovenkant van de jukbeenderen, het puntje van de neus en de cupidoboog boven de lippen.

Hoe te beginnen met contouren en highlighten

Voorbereiding: Begin met een schoon en gehydrateerd gezicht. Breng je favoriete foundation aan voor een egale teint. Hierdoor dient het als een canvas voor het contouren.

Kies de juiste producten: Voor contouren wil je producten die twee tot drie tinten donkerder zijn dan je natuurlijke huidskleur. Voor highlighten moet je gaan voor producten die twee tot drie tinten lichter zijn.

Het contouren: Begin met de zijkanten van je voorhoofd, net onder je jukbeenderen en langs de zijkanten van je neus. Breng het contour product voorzichtig aan in deze gebieden en blend het goed uit om harde lijnen te voorkomen.

Het highlighten: Gebruik het highlight product op de plekken die je wilt accentueren. Denk aan de bovengenoemde gebieden zoals de bovenkant van de jukbeenderen en het midden van het voorhoofd.

Blenden is de sleutel: Zorg ervoor dat je beide technieken goed blendt om een natuurlijke look te creëren. Harde lijnen zijn een teken van overmatig contouren, dus gebruik een zachte make-up kwast of een beautyblender om de randen te verzachten.

Afwerking: Zet je make-up vast met een instellende spray of poeder om ervoor te zorgen dat je contouren en highlight de hele dag blijft zitten.

Contouren is een geliefde make-up techniek

Contouren heeft zich stevig gevestigd als een geliefde make-up techniek, die, mits goed uitgevoerd, de kracht heeft om de schoonheid van elk gezicht te versterken. Samen met de lichte touch van highlighten, brengt het een dimensie en diepte in de look die zowel subtiel als opvallend kan zijn. Het vereist zeker oefening, maar als je eenmaal de kunst van het contouren en highlighten onder de knie hebt, is het resultaat niets minder dan verbluffend.